In verband met aanhoudende drukte kunnen de vermelde levertijden tijdelijk oplopen. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen. 

0
ma t/m vr 08:30 tot 17:30
0344 - 640 200

Zijn de kosten voor relatiegeschenken in 2017 aftrekbaar?

Het geven van relatiegeschenken is een uitstekende manier om uw waardering te uiten naar relaties en werknemers. Ook kan het een middel zijn om contacten warm te houden of een klant ergens aan te helpen herinneren, zoals een aankomende samenwerking. Relatiegeschenken hoeven niet altijd duur te zijn. Echter gelden er voor relatiegeschenken wel specifieke regels wat betreft de btw. Deze is namelijk niet in alle gevallen aftrekbaar als voorbelasting. Benieuwd naar wat de exacte regels hiervoor zijn? We leggen het u graag uit!

Wat valt onder een relatiegeschenk?

Om te bepalen of btw wel/niet aftrekbaar is bij relatiegeschenken, moet eerst worden vastgesteld wat men precies verstaat onder een relatiegeschenk. Incidentele giften aan bestaande relaties vallen onder de noemer ‘relatiegeschenken’. Cadeaus aan medewerkers vallen dus bijvoorbeeld niet onder relatiegeschenken, eveneens cadeaus met als doel nieuw personeel te werven. De kosten van wervende cadeaus vallen in principe onder acquisitie en tellen mee als ‘normale’ bedrijfskosten. Het is dus van belang om na te gaan welke geschenken bij u wel of niet onder de noemer ‘relatiegeschenk’ vallen.

Wat zijn de regels omtrent btw?

Btw van een relatiegeschenk aftrekken is niet altijd mogelijk. Dit is eenvoudig te achterhalen door uzelf de volgende vraag te stellen: als de ontvanger zelf het geschenk zou aanschaffen, mag hij daarvan dan de btw aftrekken? Is dit niet het geval? Dan mag ook u de btw eenvoudigweg niet aftrekken. Voorbeeld: u geeft uw relatie, een metselaar, een skateboard cadeau. Dan is het vanzelfsprekend dat deze persoon dit niet zakelijk gaat gebruiken en valt de gift dus niet onder de zakelijke kosten. Conclusie: er kan geen btw worden afgetrokken van het relatiegeschenk. 

Uitzondering op de regel

Echter is er wel een uitzondering op deze basale regel. Als de kosten per persoon per jaar lager uitvallen dan €227,- (excl. btw), dan mag men de btw wél aftrekken. Wilt u dus absoluut niet voor verrassingen te komen staan? Zorg er dan voor dat u niet boven die €227,- per persoon per jaar uitkomt. Met de meeste artikelen in ons assortiment blijft u ruim onder dit bedrag. Of geef uw relaties een cadeau dat ze daadwerkelijk voor hun werkzaamheden kunnen gebruiken. In dat geval kan de btw altijd worden afgetrokken.

Bent u op zoek naar relatiegeschenken, maar blijft u graag onder het bedrag van €227,- zodat u de kosten kan aftrekken? Bekijk dan ons online assortiment aan relatiegeschenken. Om het geheel een persoonlijke touch te geven kunt u natuurlijk kiezen voor bedrukte relatiegeschenken of goedkope gadgets. Heeft u vragen of wilt u graag meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op!

 

Terug naar boven