In verband met aanhoudende drukte kunnen de vermelde levertijden tijdelijk oplopen. Voor meer informatie kun je altijd contact met ons opnemen. 

0
ma t/m vr 08:30 tot 17:30
0344 - 640 200

Het geven van relatiegeschenken in andere culturen

Relatiegeschenken zijn in Nederland algemeen geaccepteerd. Ze zijn zelfs één van de meest gebruikte en effectiefste promotionele acties. De vraag is of dit in andere landen, met andere culturen, ook het geval is. In dit artikel vindt u wat opvallende weetjes met betrekking tot relatiegeschenken in andere culturen.

Andere culturen, andere gewoonten én relatiegeschenken.
De verschillen tussen culturen, landen en gewoonten zijn gigantisch groot. Zelfs tussen Westerse landen zijn de verschillen heel groot. Australië, Denemarken en Groot-Brittanië geven bijvoorbeeld helemaal geen relatiegeschenken, vinden ze niet nodig. In China daarentegen kun je maar beter een heel duur relatiegeschenk weggeven anders doe je geen goede zaken.

Het geven van een algemeen en normaal relatiegeschenk is gebruikelijk in Nederland en België. In landen als Italië en de Verenigde Staten denken ze daar heel anders over. Zij willen alles het liefst zo groot en gek mogelijk. Het is daar dan ook een gewoonte om zeer luxe relatiegeschenken uit te delen.

Let ook op bij het uitdelen en ontvangen van relatiegeschenken!
Ook bij het uitdelen en ontvangen van relatiegeschenken moet men de gebruiken van het land in acht nemen. Zo vinden Marokkanen het zeer onbeleefd als de ontvanger van een relatiegeschenk dit in bijzijn van de relaties uitpakt. Ook het tegengestelde is mogelijk, namelijk Chili. Hier is het bijna verplicht de relatiegeschenken direct uit te pakken!

Naast de gewoonten en gebruiken van andere culturen kan ook religie een belangrijke reden zijn om voorzichtig te zijn bij het uitdelen van relatiegeschenken. Een hindoe in India kun je maar beter geen geschenken met de afbeelding of vorm van een koe cadeau doen. De koe wordt gezien als een heilig dier en die behandel je met respect. In Nederland is het gebruikelijk om een relatie een fles wijn te geven. Geef echter nooit een fles wijn aan een moslim. Een in Nederland gebruikelijke fles wijn schenken aan een moslim is eveneens geen goed idee. In de Koran staat namelijk dat moslims geen alcohol mogen drinken.

Pas dus op welk relatiegeschenk u aan welke relatie geeft!

Heeft u nog vragen of wilt u advies over het te kiezen relatiegeschenk? Neem dan contact op via 0344 - 640 200 of via het contactformulier.

Terug naar boven