Zijn relatiegeschenken aftrekbaar? Een overzicht van de relatiegeschenken btw regels

Zijn relatiegeschenken aftrekbaar? Een overzicht van de relatiegeschenken btw regels

Relatiegeschenken zijn niet alleen voor promotionele inzet en tastbaar bereik, maar ze zijn vooral bedoeld om uw relatie met klanten en leveranciers warm te houden. Maar zijn deze zakelijke geschenken nu ook aftrekbaar bij de belastingdienst? Voor relatiegeschenken gelden bijzondere btw regels. In dit blog bericht zullen wij de btw regels en fiscale aftrekbaarheid van relatiegeschenken verder toelichten.

Allereerst is het belangrijk om te bepalen wat een relatiegeschenk nu precies is in de ogen van het ondernemerschap. Zo vallen geschenken voor het personeel bijvoorbeeld niet onder relatiegeschenken. De correcte term voor relatiegeschenken in de regel van btw-aftrek is:

“Relatiegeschenken zijn incidentele geschenken voor bestaande relaties, zoals klanten en leveranciers. Het eigen personeel is hierbij uitgesloten. Ook de zogenoemde ‘wervende geschenken’ voor nieuwe relaties zijn hierbij uitgesloten.”

Nu we de term relatiegeschenk hebben gedefinieerd, kunnen we bepalen wanneer de geschenken aftrekbaar zijn bij de belasting. Een relatiegeschenk is alleen aftrekbaar als de ontvanger ook recht zou hebben op aftrek als hij het geschenk zelf gekocht zou hebben. Als dit niet het geval is, dan heeft u ook geen recht op aftrek.

Er is echter een uitzondering op deze regel. Als de totale kosten per persoon per jaar namelijk niet meer dan € 227,- bedragen, is het wel mogelijk om de btw af te trekken. In dit geval geldt het ook voor een relatiegeschenk dat is aangeschaft voor een particulier of een niet btw ondernemer.

Relatiegeschenken btw-regels in een notendop. Hier moet u rekening mee houden bij de aanschaf:

  • Zijn de totale kosten per persoon per jaar niet hoger dan € 227?
    Dan is het mogelijk de btw af te trekken, ook als de ontvanger een particulier of een niet btw ondernemer is.
  • Zijn de totale kosten per persoon per jaar hoger dan € 227?
    Let er dan op of het relatiegeschenk ook door de ontvanger als zakelijk kosten gerekend kan worden. Alleen als het geschenk ook voor hem btw aftrekbaar is (bij eigen aanschaf), is het voor u ook aftrekbaar.

Dit zijn de basisregels voor de btw aftrekbaarheid van relatiegeschenken. Uiteraard kan er sprake zijn uitzonderingen of speciale regels. Bij twijfel adviseren wij u contact op te nemen met de belastingdienst. Heeft u verder nog vragen of wilt u weten welk relatiegeschenk het beste bij u past? Neem dan contact met ons op via het contactformulier.