0
ma t/m vr 08:30 tot 17:30
0344 - 640 200

Zijn kerstpakketten fiscaal aftrekbaar?

De kerstpakketten vliegen als warme broodjes over de toonbank. Een heerlijk en liefdevol geschenk om jouw medewerkers, klanten en partners een warm gevoel van waardering te geven. Maar aan het schenken van een kerstpakket zit natuurlijk ook een zakelijke kant. Zijn de kerstpakketten aftrekbaar en wat zijn de btw-regels hiervoor. Wij vertellen je hier alles over in dit blogartikel.

De btw-regels bij kerstpakkettenKerstpakketten

Het aanbod kerstpakketten is ontzettend divers. Voor iedere wens is er wel een passend kerstpakket te vinden. Bij de inkoop van een kerstpakket is het belangrijk om te weten dat de btw slechts tot een bepaalde hoogte aftrekbaar is. Bij het schenken aan personeel dien je rekening te houden met een zogenoemd drempelbedrag van € 227,- excl. btw per jaar. Zit je boven dit drempelbedrag, dan is de btw niet meer aftrekbaar. Ligt het daaronder, dan kan het wel.

Kerstgeschenken aan personeel

Als werkgever betaal je belasting over al het loon dat je uitkeert aan je werknemers. Volgens de werkkostenregeling mag je een bepaald percentage besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen. Hieronder vallen ook de kerstpakketten. In 2022 is deze vrije ruimte 1,7% voor een loonsom tot € 400.000,- Bij een totale loonsom daarboven is dit 1,18%. Dit is dus het deel waarmee je onbelast een kerstpakket kan schenken. Zit je boven de vrije ruimte, dan wordt het geschenk gezien als loon en moet er wel loonbelasting betaald worden.

Kerstpakketten aan partners en klanten

Wanneer je een kerstpakket wilt weggeven aan een zakenrelatie of klant, dan wordt deze volgens de regels gezien als een relatiegeschenk. Dit betekent dat de regels dan net iets anders zijn. Zo mag je van de Belastingdienst in dit geval slechts 80% van de uitgaven aan de kerstpakketten aftrekken. De overige 20% worden niet gezien als kosten en zijn dus ook niet aftrekbaar.

Wil jij het kerstpakket inzetten voor het werven van nieuwe klanten, dan wordt deze niet gezien als relatiegeschenk maar acquisitiemiddel. In dit geval mag je de kosten voor het schenken van een kerstpakket volledig aftrekken.

Meer weten over de fiscale aftrekbaarheid en btw-regels bij kerstpakken?

Heb jij een mooi kerstpakket of ander kerstgeschenk kunnen vinden en wil jij deze schenken aan jouw personeel, partners en/of klanten. Wij helpen je graag verder. Meer informatie over de btw-regels omtrent kerstpakketten kun je terugvinden bij de Belastingdienst en wij raden je altijd aan om vooraf met je accountant te overleggen.

Terug naar boven