Koningsspelen op de lagere school: klaar voor de start?

Nog maar een paar nachtjes slapen, en dan is het zover. Op 24 april vieren we op talloze lage scholen in Nederland op een sportieve manier de Koningsspelen. Deze aanloop naar Koningsdag is een prima manier om met alle klassen in beweging te komen. En na een gezellig ontbijt op school er een dag vol sport en spel van te maken. Het programma is naar eigen, creatieve invulling samen te stellen. Hulp nodig bij het invullen van de leukste sporten en spelen? Deze 5 ideeën zorgen hopelijk bij wat last-minute, oranje inspiratie.


1. Samen spelen is pas fijn 

Niet elke leerling is even snel of sportief en dat geeft helemaal niet. Zorg ervoor dat de leerlingen in duo’s samenwerken bij bijvoorbeeld het zaklopen, schaken, blik werpen of vangbal. Het koppelen van bijvoorbeeld een leerling uit groep 7 is goed voor de onderlinge samenwerking. Daar waar de kinderen meestal gewend zijn om te concurreren met leeftijdsgenoten wordt de sfeer hierdoor al snel een stuk losser en minder competitief. Nou ja, voor sommige leerlingen dan…

Benoem een jury die is samengesteld uit ouders, leerkrachten en kinderen. En laat hen daarom ook specifiek samenwerking belonen. Door bijvoorbeeld een prijs per onderdeel voor het beste ‘Koningskoppel’.


2. Met of zonder attributen?

De Koningsspelen zijn vrij van opzet. Natuurlijk maakt de inzet van attributen zoals stelten, hoepels, voetbalgoals, trampolines of waveboards dit oranje feest helemaal compleet. Tegelijkertijd is dit geen verplichting. Materialen en attributen zijn vaak beschikbaar op de plaatselijke BSO of sportvereniging. Als de BSO, voetbal- of hockeyclub al zijn materialen heeft toegezegd aan een andere school levert een rondje langs de ouders vaak ook een aantal ideeën op.
Maar ook zonder voetbalgoal of klimwand kun je een hoop lol hebben. Voor zaklopen, tikkertje, estafette lopen of verspringen is immers een stuk makkelijker te organiseren.

 

3. De leukste Koningsspelen outfit

Door de leerlingen vooraf op te roepen zelf invulling te geven aan hun kleding, haardracht en eventueel schmink op de dag van de Koningsspelen ontstaat vanzelf een feestelijke, open sfeer. 
Daarbij zou elke groep een eigen thema kunnen kiezen zodat alle ‘Groep 8'ers’ iets hebben met het thema Willem-Alexander, de ‘Groep 5’ers’ invulling geven aan het thema ‘Oranje in het Caribisch gebied’ en Groep 7 bijvoorbeeld iets doet met eerdere generaties van de Oranjes zoals een outfit uit de tijd van Willem van Oranje of Koningin Wilhelmina.

 

4. Betrek juist ook ouders en oudere broers of zussen bij de Koningsspelen

 
Foto: Tony Hammond

Het in goede banen leiden van de Koningsspelen lijkt misschien een lastige klus. Door het inschakelen van (overblijf)ouders, opa’s en oma’s, en oudere broers en zussen van de leerlingen wordt de organisatie een stuk eenvoudiger.
De leerlingen vinden het meestal helemaal fantastisch en ‘vet’ als hun oudere broer of zus, danwel die grotere oppas van 16 jaar meedoet tijdens de Koningsspelen. Vanuit de middelbare school is vaak best een uurtje vrij te maken hiervoor.
 

5. Ideeën voor het spelprogramma tijdens de Koningsspelen

Laat de eigen creativiteit de vrije loop en stel een programma samen dat de leerlingen en leerkrachten in beweging brengt. Denk daarbij bijvoorbeeld aan zaklopen, dansen of een dansmarathon met de hele school. Ook salsa of dansen op die hit uit de Top 40 is natuurlijk hartstikke leuk.
Ook diverse sportoefeningen zoals bekend van de Sport10kamp bieden de nodige inspiratie.
Staat jullie school in de buurt van de kust of bij een bosrijk gebied? Organiseer dan met
de oudere groepen een duinenloop of hardloopwedstrijd van bijvoorbeeld 2 kilometer
door het bos. Ook Oud Hollandsche spelen, een variant op de Olympische Spelen met
verspringen, hoogspringen, estafette en meer ludieke elementen zoals blikwerpen,
overlopertje, lijnbal of paalzitten behoren tot de mogelijkheden.

 

Vier de Koningsspelen vol enthousiasme. En doe inspiratie op via onze website of laat de adviseurs van Van Helden meedenken. Bekijk hier de selectie aan relatiegeschenken om uw schoolplein tijdens de Koningsspelen als aanloop naar Koningsdag oranje te kleuren.
 
folder-open Blog