Maatregelen met betrekking tot de werkkostenregeling

Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet deze week weer nieuwe maatregelen aangekondigd om ondernemers te helpen. Hierbij valt te denken aan een versoepeling van het urencriterium voor zelfstandigen zonder personeel. Maar ook zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd voor de werkkostenregeling. In dit blogbericht vertellen wij je graag meer over deze maatregel, wat dit betekent voor je bedrijf en wat voor rol relatiegeschenken hierin kunnen spelen.

Wat is de werkkostenregeling?

De werkkostenregeling, ook wel bekend onder de afkorting WKR, zorgt ervoor dat je onbelaste vergoedingen aan jouw werknemers kunt geven. Hier vallen ook zaken onder waar je personeel privé voordeel van heeft. Hierbij kun je denken aan kerstpakketten, elektronica, abonnementen en andere geschenken. Deze vergoedingen aan je personeel, in de vorm van een persoonlijk cadeautje of relatiegeschenk, hoeven dus geen zakelijk belang te hebben. Als werkgever heb je uiteraard zelf de keuze waaraan en óf je deze vrije ruimte wilt besteden.

Nieuwe maatregel: verruiming van de vrije ruimte

Sinds 1 januari 2020 bedraagt de vrije ruimte 1,7% voor de eerste €400.000 van de totale loonsom van je werknemers. Bij een totale loonsom van boven de €400.000 is het percentage 1,2%. Het kabinet heeft hiervoor echter een nieuwe maatregel aangekondigd waarbij, voor de eerste €400.000 van de totale loonsom, het percentage van de vrije ruimte tijdelijk en eenmalig wordt verhoogd naar 3%.

Dankzij deze nieuwe maatregel heb je als werkgever dus meer ruimte om je werknemers te belonen in deze lastige tijd zonder daar voor belast te worden. Uiteraard adviseren wij je alsnog wel om te bekijken of er al andere reeds gemaakte kosten vallen binnen deze vrije ruimte en om, indien mogelijk, advies in te winnen bij je boekhouder.

Relatiegeschenken en de werkkostenregeling

Naast een standaard cadeautje als een cadeaubon of een bosje bloemen kun je ook een persoonlijk cadeautje geven aan je personeel. Bij ons kun je bijvoorbeeld ook relatiegeschenken laten bedrukken of graveren met de naam van je medewerker. Zo laat je duidelijk merken dat ze geen nummertje zijn maar dat je echt om ze geeft en het beste met ze voor hebt. Populaire relatiegeschenken die gebruikt worden voor de werkkostenregeling zijn onder andere Dopper drinkflessen en multimedia maar ook bijvoorbeeld wellness relatiegeschenken scoren erg goed.

Tip: Bekijk ook eens ons blog ‘Een ode aan de thuiswerkers’ waarbij we je relatiegeschenktips geven voor thuiswerkend personeel. Zoek je naar relatiegeschenken die nu erg populair zijn en inspelen op de warme dagen die we nog in het verschiet hebben? Lees dan ons meest recente blog 'Zomerse inspiratie voor een uitzonderlijke tijd'. Uiteraard kun je ook altijd contact met ons opnemen voor een advies op maat, wij helpen je graag verder!

folder-open Blog